Hírek

2012. április

Föld Napja

A Juniperus Parkerdészet illatos virágú Bangita bokrait vihették haza óvodás és iskolás csoportok a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Föld Napja programján. Közel 400 gyerek vett részt a vetélkedőn, 10 állomáson ismerkedtek a természet védelmével.


Zöldellő tavaszi szigetek a Malomban április 3 és 9-e között

Zöldellő tavaszi szigeteket varázsoltak a Juniperus Parkerdészet munkatársai a Malom Center minden szintjére. A látogatók az épületben sétálva megpihenhetnek az örökzöldekből és színes tavaszi virágokból épített standokon.
A gyermekeket húsvéti programokkal, állatsimogatóval is várják.

Az „építők”:
Benedek Melinda, Bekőné Polner Katalin, Magonyi Erika, Medgyesi Eszter, Németh Dávid, Ravasz Ádám, Tóthné Gergely Zsuzsanna.
A munkában közfoglalkoztatottak voltak segítségükre.

Részletek itt...

 

2012. március

Közfoglalkoztatási program

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. idén is kiveszi részét az országos közmunkaprogramból. A program keretében 439 fő átlaglétszámú közmunkást foglalkoztatunk. Ehhez a Belügyminisztérium 521,4 millió forint támogatást nyújt, amit a KEFAG Zrt. 9,2 millió forint saját forrással egészít ki.

A közmunka részleteiről Szél Tamás erdőgazdálkodási osztályvezető-helyettes készséggel ad tájékoztatást.
Elérhető a 06 76/510 447-es telefonszámon, valamint a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Sulyok Ferenc vezérigazgató

Kecskemét, 2012. március 2.

A Kecskeméti TV riportja itt látható.

 

2012. február

Erdészeti erdei iskolák

A Vackor Vár Erdei Iskola egyike a magyar erdőgazdaságok által működtetett erdei iskoláknak.
Erdészeti erdei iskolák Magyarországon kiadvány megtekinthető itt....

 

2012. január

"Itt a farsang, áll a bál..." - mulasson velünk!

A KEFAG Zrt. szeretettel meghívja Önt és partnerét 2012. február 11-i Erdészbáljára.
Helyszín: Congregatio Jesu (Angolkisasszonyok) Ward Mária Leánygimnáziuma és Kollégiuma Sportcsarnoka
(Kecskemét, Czollner tér 5.)

Program
Megnyitó és nyitótánc: Vadhajtás, a Kecskemét Táncegyüttes Kamara csoportja
„Zenélő kalendárium” - BaHorKa
Tombola - Pál Attila kecskeméti színművész közreműködésével

Zene
Lesz Vigasz zenekar

Vacsora: az Abonyi fogadó jóvoltából

A belépőjegy ára: 6.000 Ft/fő

Jelentkezési és fizetési határidő: február 3.
Makra Zsuzsanna: 06 30/748 69 14, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Meghívó letölthető itt.

Erdészbál meghívó 2012

 

2011. december

Évadzáró sajtóebéd keretében mutatkozott be a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

A megközelítőleg 5 milliárd forintos forgalmat bonyolító állami vállalatról kevésbé ismert, hogy egyedülálló az Erdészeti Szaporítóanyag Termesztési Központja, a legnagyobb állami tulajdonú dísznövénykertészetet üzemelteti az országban, és nem mellesleg Magyarország legnagyobb raklap gyártója. Közben pedig évről-évre növeli a kezelésében lévő területen az erdősültség arányát, és mindemellett talán a legjelentősebb közjóléti tevékenységet végzi a Duna-Tisza közén.

Az évadzáró sajtóebéd keretében Sulyok Ferenc vezérigazgató részletesen bemutatta a szaksajtó és a regionális média munkatársai számára a rendkívül összefogott, mintegy 400 főnek munkahelyet biztosító tevékenységüket.

A megjelentek egy prezentáció keretében betekintést kaptak a Zrt. által kezelt 56ezer hektárnyi erdőn végzett gazdálkodás részleteiről, így arról is, hogy évente mintegy 1000-1200 hektár erdőt telepítenek. Elhangzott, hogy területükön meghatározó fafaj a fekete fenyő (50 %), 25 % a nyárfélék- és 22 % az akác aránya. Sulyok Ferenc kijelentette, hogy a kezelésükben lévő területen az erdők – a mostoha talaj- és éghajlati viszonyok miatt - nem képesek újratermelni önmagukat, ezért emberi közreműködés nélkül elsivatagosodna a térség.

Mint elhangzott, az általuk évente kitermelt 180-200ezer köbméter fa jelentős részéből raklapot gyártanak Jánoshalmán és Bugacon működő üzemeikben, mely a raklap-alapanyag szükséglet csupán 60 százaléka. A fennmaradó 40 százalékot a térség magánerdő tulajdonosaitól és a környező társerdőgazdaságoktól vásárolják.

Elhangzott, hogy a vállalat szeretné kutatói tevékenységét a jövőben még jelentősebbé tenni, hiszen az ország legnagyobb állami tulajdonú dísznövény kertészete mellett működtetett 12 csemetekertben megtermelt évi 15-18 millió csemete rendkívül komoly szakmai munkát igényel.

Sulyok Ferenc prezentációjának harmadik részében a vállalat közjóléti tevékenységét mutatta be. A KEFAG Zrt. hagyományos erdészeti tevékenysége mellett külön figyelmet szentel a társadalmi elvárásoknak is: turisztikai létesítményeket és vadászházakat működtet.
Kiemelte a 2003 óta sikeresen működő Kecskemét-közeli Vackor Vár Erdei Iskolát, ahol az év minden szakában diákok és felnőttek ezrei ismerkednek a természettel, az erdészek munkájával.
Majd a 2012-ben 25. születésnapját ünneplő Kecskeméti Arborétumot mutatta be, ami a szavaival élve: „az erdészek ajándéka a kecskemétieknek”, hiszen az országban szinte egyedülállóan, ingyenesen látogatható. Megemlítette továbbá a bugaci Alföldfásítási Múzeumot és Bucka Szállót, a Tőserdő Kastély Üdülőt, s a vadászházakat, melyeket a vállalat gazdasági tevékenységéből származó haszonból működtetnek.

A vezérigazgató a tájékoztatón megköszönte médiapartnerei együttműködését, valamint meghívott minden művészetkedvelőt a december 5-én megrendezésre kerülő Kiskunsági Alkotótábor festmény-aukciójára, melynek teljes bevételét a jövőre 25 éves Kecskeméti Arborétum fejlesztésére fordítják.

A Juniperus Parkerdészet idén is széles választékkal várja a földlabdás karácsonyfát vásárlókat

 

2011. szeptember

Tisztelt Vásárlóink, Partnereink!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy árudánk 2011.09.18-án leltár miatt zárva tart.
A többi napon, a kiírtak szerint zavartalanul folyik a kiszolgálás!
Megértésüket köszönjük!

16. Alföldi Faiskolai Nap

Immáron 16. alkalommal került megrendezésre 2011.09.03-án az Alföldi Faiskolások Egyesülete kiállítása és vására, amelyen 57 kiállító vett részt. Az időjárás ismét nagyon kegyes volt a rendezőkhöz, és gyönyörű napsütéses idő várta az érdeklődőket a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészet előtti területen. A rendezvényt Tóth Ferencné, az Egyesület elnöke nyitotta meg. Megnyitó beszédét követően került sor Szűcs Dezső erdészetvezető emlékére ültetett szomorú atlasz cédrus /Cedrus atlantica ’Glauca Pendula’/, valamint az ott elhelyezett emléktábla-avatására és koszorúzására. Szűcs Dezső közel 20 évig volt a Juniperus Parkerdészet vezetője, és az Alföldi Faiskolások Egyesületének egyik megalapítója, egyben kezdetektől egészen 2010. januárig elnöke is.
A kiállító faiskolások által felajánlott növényeket, a hagyományoknak megfelelően idén is a KEFAG Zrt. kezelésében lévő Kecskeméti Arborétum kapta!

 

2011. augusztus

 

2011. április

Juniperus a Kecskeméti Vásáron

2011.04.18. 04:57:00 Forrás: hiros.index.hu

Az új keletű városközponti eseményen a régiségek mellett a térség dísznövény kertészetei is részt vettek a hét végén. A 15 főt alkalmazó, a szezonban további 30 főt foglalkoztató jelentős méretű Juniperus Parkerdészet vezetőjét Bekőné Polner Katalint kérdeztük abból az alkalomból, hogy a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Parkerdészete is csatlakozott nemrégen a Hírös Kertészek Egyesületéhez.


Biztosan van, aki még nem tudja pontosan, hogy mivel is foglalkozik a KEFAG Parkerdészete, kérem, sorolja fel!

A Juniperus Parkerdészet több féle tevékenységet foglal magába. Egyrészt kezeljük a város parkerdeit, illetve az állami tulajdonban lévő parkerdőt is kezelünk Kecskeméten– a Csalánosi parkerdőre kell gondolni – másrészt pedig dísznövénytermesztést, a növények értékesítését, illetve kertépítési tevékenységet végzünk.
A Juniperus kert erdészeti csemete termesztéssel kezdte a tevékenységét és az elődöm, Szűcs Dezső egészítette ezt ki dísznövény kertészettel.

Ön ennek a részlegnek a vezetője?


Igen, 2010. október 01-óta én vagyok ennek a részlegnek a vezetője.

A Kecskeméti Vásár egy jó apropó, hogy bemutatkozzanak a dísznövény kertészetek, vagy van ennek a vásárnak más üzenete is?Ilyenkor tavasszal nyílik a természet és szinte mindenki próbálja megújítani a kertjét, így a vásár egy jó alkalom, hogy bemutassuk a díszfáinkat, díszcserjéinket az egynyáriak mellett.

Mennyire fogadják a bizalmukba a kecskemétiek a Juniperust, hiszen csak itt szétnézve látható további 4-5 neves kecskeméti dísznövénykertészet?


A KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészete mostantól lépett be a Hírös Kertészek Egyesületébe, aminek Gyenes István (Gyenes Kertészet) az elnöke és Kiss Csaba (Kiss Kertész Duo Kft.) a titkára. Ezt a döntést azért hoztuk meg, mert Kecskeméten igen sokat értékesítünk, szépítjük a helyi kerteket, így azt gondoltuk, hogy mindenképpen keresnivalója van a kertészetünknek a Hírös Kertészek Egyesületében is.

Melyek a Juniperus Parkerdészet főbb termékcsoportjai?

Mint mondtam, termesztünk mintegy 400 fajta díszfát, díszcserjét, örökzöldet. Az örökzöldjeinket a szombathelyi telephelyünkön termesztjük. Ezek mellett még évelők, egynyáriak, és fenyőkéreg értékesítésével vagyunk jelen a piacon.

Milyen a piaci pozíciójuk?

Sajnos a válság hatása 2010-ben is és az idén is érződik, így figyelembe véve, hogy a Hírös Kertészek Egyesületében mindenki mást termeszt, így összefogással próbáljuk a piaci pozíciónkat erősíteni.

A KEFAG egy állami vállalat, eszébe jut-e a térségben lévő vállalkozásoknak, hogy a Juniperus-hoz forduljanak a kertjeik építése, fejlesztése kapcsán?


Változó. A közületi vásárlók tekintetében a tavalyi évben nagyon sok önkormányzat vásárolt nálunk, mivel a választásra való felkészülés zajlott, az idén sajnos ennek a hiányát érezzük. Így a belföldi piacunk visszaesett, most talán az export lesz inkább a húzó erő.A nagy vállalatok irányába igyekszünk mindenféle marketing eszközt megragadni, hogy tájékoztassuk a döntéshozókat. Különböző hirdetéseket teszünk közzé, árjegyzékeket postázunk ki a szezon elején, illetve mindenféle fórumot igyekszünk megragadni, hogy ismertebbé tegyük a Parkerdészetet.

Számunkra fontos, hogy a vállalkozások vezetői is tudjanak róla, hogy a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészete kiszámítható jó partner, hiszen az értékesítés és a kertépítés során a célterületünk Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megye, de növényeinket szállítjuk az egész országba.

 

 

2011. február

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy volt munkatársunk

Szűcs Dezső

kertészmérnök
a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészet nyugalmazott erdészetvezetője,
életének 54. évében 2011. febrár 23-án, hosszan tartó betegség után elhunyt.
A KEFAG Zrt. saját halottjának tekinti.
Temetése 2011. március 7-én 13 órakor a kecskeméti Református Temetőben lesz.

 

2010. november

Szabadgyökerű fák ültetése:

1. lépés: A növény kiválasztása:
Kevés vagy sérült gyökérrel rendelkező növények rosszabb eséllyel indulnak, ezért fontos, hogy kertészeti faiskolákban vásároljuk meg az ültetni szánt növényeket.

2. lépés: Szállítás, tárolás:
Óvni kell a gyökeret a kiszáradástól, szállításkor takarófóliával alaposan be kell takarni, ültetésig vermelni kell, vagy ha aznap el tudjuk ültetni, vízbe kell ázatni, úgymond felszívatni, majd következhet az ültetés.

3. lépés: Ültetés:
Ideális ültetési idő a szabadgyökerű fák esetében a késő ősz, lombhullástól – kora tavasz, rügyfakadásig tart. Konténerben nevelt fákat egész évben lehet ültetni.
Fontos, hogy csak fagymentes időben történhet az ültetés.
• A szabadgyökerű fáknál az ültetés előtt a gyökerét vissza kell vágni, majd a koronát gyökérzethez igazítva, fajta jellegből adódóan kell visszavágni.
• 80 x80x 80 cm ültető gödör ásása
- karózás – növény mellé
• a gödörbe szerves trágyát, vagy ennek hiányában műtrágyát szórjunk és keverjük össze földdel, kevés földet kell szórjunk rá, hogy a fa gyökérzete ne érintkezzen közvetlen a trágyával.
• A fa gyökerét igazítsuk el körkörösen a gödörbe helyezés után.
• Szórjunk rá földet, tömörítsük le, ne legyen levegős.
• Iszapoljuk be, majd pótoljuk a földet.
• Tányérozzuk
• Karóhoz nyolcas kötéssel erősítsük a fát.

4. lépés: Öntözés:
Télen is öntözzük legalább egyszer havonta, mert a száraz, napos időben párologtat a növény, és a megfelelő pótlás hiányában kiszáradhat /az örökzöldek/!

A földlabdás növények ültetése:

Megegyezik a szabadgyökerű fák ültetésével, a földlabdát burkoló jutazsákot nem kell levenni, mert széteshet a földlabda, pár hónap alatt elbomlik a zsák a földben, érdemes viszont a gyökérnyaknál meglazítani az anyagot!

Alföldi Erdőkért Egyesület - Kutatói Nap 2010
Kiemelkedő teljesítmények elismerésére

Az Alföldi Erdőkért Egyesület 2010. november 4-én tartotta hagyományos Kutatói Napját. A rendezvényre a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Szolnoki Erdészeténél működő Erdei Művelődési Házában került sor, az alföldi erdész szakma, az erdészeti oktatás, kutatás jeles képviselőinek részvételével.
A 2010-es Kutatói Nap program keretében széles palettáról válogathattak a rendezvény résztvevői. A megjelentek 11 előadás keretében kaptak tájékoztatást az erdész szakma aktuális kérdéseiről, kilátásairól.

A hagyományokhoz hűen, a szakmai konferencia alkalmával kerültek átadásra az alföldi erdőgazdálkodás érdekében nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére létrehozott Alföldi Erdőkért Emlékérmek.

Ezen elismerésben részesült társaságunk munkatársa, Szűcs Dezső kertészmérnök, gazdasági ágazati szakmérnök.
2010. október


ÓRIÁSI VÁSÁR
2010. október 18-tól a készlet erejéig.
2010. szeptember


Év Dísznövény Kertésze kitüntető cím elnyerése

A Dísznövény Szövetség és Terméktanács az Év Dísznövény Kertésze kitüntető címet Szűcs Dezsőnek, a KEFAG Zrt. munkatársának adományozta az alföldi faiskolai termesztés összefogásában és az Alföldi Faiskolások Egyesületének irányításában végzett munkájáért. A díj átadására szeptemberben, a Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás és Vásáron került sor.


Életpálya - Szűcs Dezső - Letölthető pdf

Szezonnyitó vásár a Juniperus Kertben


A KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészete 2010. szeptember 1-3. között szezonnyitó vásárt tartott, amely az elmúlt évekhez hasonlóan, jól sikerült. A kezdeti rossz időjárás szerencsére nem befolyásolta az akciós napok látogatottságát, mivel a vártnál jóval nagyobb volt az érdeklődés: a háromnapos nagyszabású rendezvényt közel 800-an tekintették meg, a látogatók mintegy fele pedig vásárolt is. A vevők elsősorban az akciós termékeket keresték, különösen az 50%-kal megjelölteket, de a normál áras növények is szép számmal fogytak. A szervezők elégedettek a szezonnyitó vásár forgalmával, és bíznak abban, hogy a jövőben is sikerül egy a mostanihoz hasonló hangulatos eseménnyel kedveskedni a parkerdészet termékei és szolgáltatásai iránt érdeklődőknek.
2009. december


FLÓRA Nemzetközi Virágkiállítás

Társaságunk ismét részt vett az immár 23. alkalommal megrendezett keceli FLÓRA Nemzetközi Virágkiállításon. A szakmai zsűri pozitívan értékelte Juniperus Parkerdészetünk széles fajtaválasztékát és kiváló minőségét, melynek elismeréseként az I. helyezést nyertük el. A díjat Szabó Tibor termelési vezérigazgató-helyettes vette át.


2009. szeptember


Csemetekerti szemle

Társaságunk munkatársai az idei évben is csemetekerti szemlét tartottak. A program során megtekintésre került a Juniperus Parkerdészet és több termelő egysége (méheslaposi csemetekert, városföldi csemetekert, magántermelői kert, borbási magántermelés), valamint a Solti Csemetekert továbbá az Állami Büntetés-végrehajtási Intézet Solti Objektuma. A bejárás szakmai konzultációval, a termelési terv gazdasági mutatóinak megvitatásával zárult.14. Alföldi Faiskolai Nap

Szeptember első szombatján 14. alkalommal került sor az Alföldi Faiskolai Napok megrendezésére parkerdészetünk Kisfáiban található telephelyén.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvény ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amelyen házigazdaként Szűcs Dezső, parkerdészetünk vezetője üdvözölte a megjelenteket. Külön köszöntötte a Dísznövény Szövetség és Terméktanács elnökét, Ocskay Máriát, a Magyar Szaporítóanyag Termesztők Szövetsége és Terméktanács vezetőségének tagjait, a Magyar Kertészeti Háttéripari Egyesület vezetőségi tagjait valamint a kertészeti illetve erdészeti oktatási intézmények munkatársait. A díszvendégek sorában köszöntötte Dr. Hrotkó Károly professzort, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének vezetőjét, Lévai Pétert, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának dékánját valamint Biza Klárát, a Kertészet és Szőlészet c. szaklap főszerkesztőjét, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnök asszonyát.

Ezt követően felkérte Lévai Pétert, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának dékánját megnyitó beszédének elmondására.

Az ünnepi alkalom szép színfoltja volt a neves kecskeméti Gyenes család köszöntése a Gyenes Kertészet megalapításának 80 éves évfordulója alkalmából. A család nevében Gyenes István vette át a jelképes ajándékot, majd röviden bemutatta a kertészet nyolc évtizedes történetét.

A rendezvényt az időjárás is kegyeibe fogadta, mert a borúsabb reggeli órákat derűs, napfényes idő követte, így a több utcányi sort elfoglaló kiállítók vásárral egybekötött bemutatkozására a más városokból érkező vendégek mellett nagyon sok kecskeméti érdeklődő is kilátogatott.

Ültessünk életfákat!

A 14. Alföldi Faiskolai Napok szeptember 5-i rendezvényét dr. Lévai Péter, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának dékánja nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta az aszályosodás és a szélsőséges klimatikus viszonyok figyelembevételének fontosságát a dísznövénytermesztés területén is:


- Az eddigieknél is nagyobb gondot kell fordítani a jövőben a tájba illő, s a viszontagságokat jól tűrő növényfajták kinemesítésére, s a telepítés során a fajták jó megválasztására. A térségben gazdálkodó faiskoláknak ebben nagy szerepe van, mert a nevelés során erről már saját tapasztalataik is vannak. A fajtaszelekció egyik szép eredménye a ’Bihar’ nevű vadkörtefa, mely hosszú ideig megtartja a lombját, s szép, szabályos gömbkoronájú, sokrétűen felhasználható növény. Az örökzöldek ilyen jellegű szelekciója szintén folyamatban van. Ezeknek az ún. életfáknak (Thuja orientalis) számos változata van, s hatásosan alkalmazhatók a legkülönfélébb környezetben.


Különleges összetételű növényanyag ebből a szempontból a gyep, mert nemcsak a vízigénye, hanem a páraigénye is igen magas. Ahhoz, hogy a városi parkokban és a magánkertekben nyár közepére – akár a gondozás ellenére is – ne kiégett füvet lássunk, nagy gonddal kell kiválasztani a fűmagkeveréket. A magyarországi fűmagnemesítők közül a szarvasi kutatóintézet évtizedek óta foglalkozik szárazságtűrő fűfajták nemesítésével és termesztésével. A főiskolai képzés feladata, hogy a jövő szakembere pontosan ki tudja választani az adott helyre leginkább alkalmas fénytűrő, árnyéktűrő vagy szárazságtűrő fűmagkeveréket. Utóbbi két szükségszerű összetevője a gyorsabban fejlődő védőfű és a lassabban növő vezérfű. E kettő keveréke biztosítja azt a látványt, ami egy gondozott, szép gyeptől elvárható.

Az OKJ-s szakmai képzés egyik újszerűsége a temetőkertészeti képzés – folytatta a Kertészeti Főiskolai Kar dékánja -, melynek nagy hagyománya van a nyugat-európai országokban, elsősorban Németországban. Az oktatásba való felvétel célja Magyarországon is az volt, hogy a temetők fenntartása, parkosítása az újszerű kívánalmaknak, a klimatikus körülményeknek is megfelelően magas színvonalon valósuljon meg. Ebben a vonatkozásban egyrészt a temetőfásításról, másrészt a sírgondozással kapcsolatos telepítésekről lehet beszélni. A kertészeti tevékenységnek ez az ága a hagyományos fajtáktól eltérő, speciális növényanyag előállítását és telepítését igényli. Főbb ismérve, hogy legyen tájba, környezetbe illő, kifejlett korában is kisméretű, fák esetén lombkoronájában is legfeljebb egy sírhelynyi helyet lefedő. Vannak már sírhelyre ültethető talajtakaró cserjék, árnyéki gyeppótló növények is, melyek kókuszrostba ültetett dugványok. Gyökérzetük átszövi a kókuszrost és tőzeg keverékét, s ennek következtében egy zárt felületet képez.

Lévai Péter beszédében a faiskolák és az oktatási intézményrendszer kapcsolatának bővülésére is kitért: Újszerű az agrár felsőoktatásban, hogy most már egy teljes félévet kell a hallgatóknak szakmai gyakorlaton tölteni. Megköszönte és továbbra is várja ehhez a faiskolák felajánlását. A tanulók közel 50 %-a évelő dísznövénytermesztő üzemben, illetve díszfaiskolában tölti a gyakorlatát. Mint mondta, a Kecskeméti Főiskola kertészhallgatói nagyon szívesen élnek ezzel a lehetőséggel, mert maguk számára is perspektívát, jövőt látnak a díszfaiskolai termesztésben és forgalmazásban, a kertépítésben és a fenntartásban.


Tudatos nemesítéssel az ellenálló fajtákért

A rendezvény egyik díszvendége prof. Dr. Hrotkó Károly, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének vezetője, az MTA doktora volt. Az egyetemen a faiskola munkacsoport vezető oktatója, a faiskola szakirány vezetője. Szakterületének elismert szakértője itthon és külföldön egyaránt. Elnöke az ISHS Alanynemesítési és Értékelési Munkabizottságának, valamint a Magyar Kertészeti Tudományos Társaságnak.


- Milyen főbb irányvonal mellett folyik a ma kertészeinek munkája?


- Az élhető emberi környezet kialakításában nagy szerepe van annak, milyen növényekkel vesszük körül magunkat. Lévén ezek többsége hosszú életű, előre megteremthető, szabályozható általuk az a mikroklíma is, amely az ember, állat és növény életében meghatározó szerepű.


-Hogyan segítik az egyetemi kutatások például a városi főkertészek munkáját?

- Egyrészt a Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék soroksári kísérleti telepén folyik egy dendrológiai fajtaértékelés, másrészt dendrológiai nemesítéssel is foglalkozunk. Nagy tömegű magoncokkal a faiskolások találkoznak, így szinte mindegyiknek vannak saját szelekciói. Ez évszázadok óta így volt. Ugyanakkor nagy szükség lenne tudatos nemesítésre, pl. levélszínre, a városi károsító tényezők tűrésére vagy speciális környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodásra. Ehhez komoly műszerezettség szükséges. Új tanszékvezetőként ezt kifejezett célomnak tűztem ki, s azt hiszem, sikerült is már ezen a téren eredményeket elérnem. Fontos, hogy ne csak génmegőrzés, génbanki megtartás legyen a feladatunk, hanem dendrológiai fajtaértékelés is. Másik célunk annak elősegítése, hogy a szaporítás, nevelés során olyan növényminőséget legyenek képesek a faiskolák előállítani, amely a városi környezetből adódó igénybevételt jobban elviseli. Szakmai rendezvényeinken, cikkekben, publikációkban igyekszünk az ehhez szükséges ismereteket közkinccsé tenni.

- Összefüggésbe hozható a klímaváltozással bizonyos kártevők elszaporodása, újak megjelenése?

- Igen. Főleg délről vándorolnak be hozzánk olyan kártevők, amelyek korábban is megjelentek, de akkor még nem tudtak áttelelni nálunk. Ma már télen is megmaradnak, és egyre jobban terjednek. Ehhez társul még, hogy a gombák, baktériumok maguk is élő szervezetek, így képesek az evolúcióra, s igen gyorsan tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Folyamatosan nagyon sok új mutációval találkozunk. Nyugat- és Észak-Európában óriási pusztítást kezd végezni egy új gombabetegség, ez okozza pl. a nagyszámú kőrispusztulásokat. Magyarországon a gyapjas pille az, ami korábban csak erdőkben okozott tarrágást, s ma már megjelent parkokban, városi környezetben is. A településeken belül, közvetlen emberi élettérbe kerülő kiültetéseknél arra kell törekedni, hogy minél nagyobb rezisztenciával bíró, ellenálló fajtákat válasszunk, mert itt a vegyszeres védekezés lehetőségei erősen korlátozottak, arról nem beszélve, hogy ez meglehetősen költséges is.

- Hogyan érzi magát a 14. Alföldi Faiskolai Napok rendezvényén?

- Remekül, ami a szemet gyönyörködtetően szép termékeket bemutató kiállító pavilonok látványa mellett nagyban köszönhető annak is, hogy egyfolytában csak kollégákkal találkozom, s ezt az alkalmat óhatatlanul kihasználjuk egy kis szakmai és baráti beszélgetésre is.

Híd és kapocs a keleti és nyugati országrész faiskolai egyesületei között

Szabó Tibor, a KEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese

- Amikor 1993-ban a KEFAG Zrt. vezetése úgy döntött, hogy az erdészeti csemetetermesztés mellett a dísznövénytermesztéssel egy új ágazatot is elindít, az a szándék vezérelte, hogy a már meglévő szaktudás és tapasztalat olyan területen is kamatoztatható legyen, amely a térségben hiányként jelentkezik.

- Itt, ahol a mezőgazdaságnak, szőlészet-borászatnak, gyümölcstermesztésnek már régóta nagy hagyománya van, egyértelműen látható volt, hogy az urbanizáció hatására a városi környezet alakításának, szépítésének igénye erőteljesen jelentkezni fog. Az eltelt másfél évtized visszaigazolta, hogy piaca és jövője van a Juniperus Parkerdészet által termesztett dísznövényeknek.

- A KEFAG Zrt. magáénak érezte azt a törekvést is, hogy a környék, később a tágabb környezet faiskoláit valamilyen módon összefogja, ily módon is szakmai segítséget adva a munkájukhoz. Ma is úgy látjuk, hogy a működő faiskolák nem egymás konkurenciájaként, hanem egymást segítő szakmai egységben kell, hogy jelen legyenek a térségben, ami legnagyobb örömünkre már nem csak az Alföldet, hanem az időről időre idelátogató kiállítók révén, az egész országot jelenti. Fontos szerepe a rendezvénynek az is, hogy híd és kapocs legyen a keleti és nyugati országrész faiskolai egyesületei között. Tudvalévő, hogy az ország nyugati részén a klimatikus viszonyok sokkal kedvezőbbek a dísznövénytermesztéshez, de azzal, hogy az innen érkezők megtisztelik jelenlétükkel a rendezvényünket, nemcsak ennek rangját jelzik, hanem kölcsönös szakmai egyeztetésre, eszmecserére is lehetőség nyílik.

- Az új növények széles körű bevezetése, a folyamatos megújulás a feltétele annak, hogy a piac idővel ne szűküljön be. A hosszú távú tervezésnek része az is – s a mai nap megbeszéléseinek is épp ez a tárgya -, hogyan lehetne az egyre jobban növekvő terheket valamilyen módon csökkenteni. A szakmai összefogás, az, hogy a faiskolai szövetség tagegyesületei egységes szakmai szervezetként kezdeményezzék ezt az igényüket a hatóságok felé, jó esélyt ad arra, hogy a kért kedvezmények elérése révén ez a törekvés sikerrel járjon.


Az érdeklődés már régen túllépte az ország határait

Szűcs Dezső, a Juniperus Parkerdeszet vezetője

A mostani rendezvényünk után jövőre előreláthatólag sor kerül a 15. jubileumi Alföldi Faiskolai Napokra. Ennek fényében értékelve a mai eseményt, elmondható, hogy a kilencvenes évek elején kezdeményezett növénybemutató beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt túlszárnyalta azt. Korábban érzékelhető különbség volt a Nyugat-Dunántúlon, és az Alföldön bemutatott növények, illetve a szakmai rendezvény nagyságrendje és színvonala között. Ez ma már nem mondható el. A kiállítóink évről évre egyre igényesebb növényanyagot hoznak. Az érdeklődés pedig már régen túllépte az ország határait. Főként román, szerb és szlovák vásárlókör látogatja rendszeresen ezt a vásárt. Bevezetett szakmai rendezvényről van tehát szó, amelyet széles körben várnak és számon tartanak.


Ebben az évben 76 kiállítónk mutatta be termékeit, szolgáltatásait. Ez kis eltéréssel egy évek óta beállt létszám. Bár a rendezvény megtartására jó lenne egy nagy befogadóképességű csarnok, amellyel kiküszöbölhető az időjárás szeszélyeitől való függés, az igazság az, hogy a kiállított növények valójában természetes fényben érvényesülnek a legjobban. Az idelátogatók is tudják, hogy ez egy „mezei vásár”, aminek, ha jó az idő, nagyon kellemes hangulata van.

Lényeges, hogy a kertészeti háttéripar a kertészettel egyidejűleg jelen legyen, hiszen a faiskoláknak szüksége van jó minőségű földre, műtrágyára, cserepekre, szerszámokra, s más segédanyagokra. Másik fontos szempont, hogy egy szépen megépített kertnek része, hogy az öntözőberendezés is bekerüljön a föld alá, kerítés és megfelelő támrendszerek, egyéb kellékek, művelési lehetőségek legyenek kialakítva benne. Mindezeknek köszönhetően az idelátogató kertépítő vagy növénykedvelő magánember nem csak új növényekkel térhet haza, hanem a növénygondozás egyéb feltételeit is biztosítani tudja a vásár kínálatából, s mindeközben még szakmai eligazításhoz, új információkhoz is hozzájuthat.


Nagy segítség a termelők számára

Gyenes István, a Gyenes Kertészet vezetője

A Hírös Kertész Egyesület tagjaként számos kiállításon veszünk részt az országban. Elmondhatom, hogy szinte a kezdetektől jelen vagyunk az Alföldi Faiskolai Napokon, ami a dél-alföldi régió legnagyobb szakmai rendezvénye. Rangja ma már a nagy múltra visszatekintő, Szombathelyen rendezett dunántúli faiskolai börzéjével vetekszik. A Juniperus Parkerdészet által szervezett programot nemcsak az ország különböző részeiből, de a határon túlról is felkeresik a vásárlók és a látogatók. Nagy segítség ez a termelők számára is, hiszen ma már az előállítás mellett az értékesítés területe az, ami a munkánk sikerességét nagyban meghatározza.


2009. július

ÚJDONSÁG 


2008. szeptember

A találkozó az összefogás jó példája

Képgaléria

Immár 13. alkalommal rendeztük meg Kecskeméten a sok száz érdeklődőt vonzó Alföldi Faiskolai Napot. A szeptember 6-án tartott rendezvénynek ezúttal is parkerdészetünk, illetve közvetlen környéke adott otthont. A Mártírok útja több száz méteres szakaszán, s az idetorkolló kisutcában kiállítóhelyek hosszú során mutatták be termékeiket az Alföldi Faiskolások Egyesületének tagjai és - háttéripari cégek közreműködésével - a faiskolai kellékek és segédanyagok előállítói és forgalmazói. A 80 kiállító között a korábbi hagyományokat folytatva szép számmal voltak jelen a környező országokból, így Szlovákiából és Ukrajnából is.

A rendezvény házigazdája Szűcs Dezső, parkerdészetünk vezetője, az Alföldi Faiskolások Egyesületének elnöke volt, aki köszöntőjében külön is hangsúlyozta a szakmai összefogás szükségességét. Az eseményen a rendezvény fővédnökeként jelen volt Sirman Ferenc, az FVM szakállamtitkára, kabinetfőnök, Prof. Dr. Lévai Péter, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának dékánja, Ocskay Mária, a Dísznövény Szövetség és Terméktanács elnöke és Pótz József, a Magyar Szaporítóanyag Termesztők Szövetsége és Terméktanács elnöke. Jelenlétével tisztelte meg a találkozót Kiss Béla, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója, s a faiskolai és erdészszakma több más képviselője is. A meghívott vendégek sorában külön köszöntötték dr. Kovács Lóránt docenst, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyen működő Kertészmérnöki Tanszékének vezetőjét, valamint a különböző agráregyetemek tanárait és hallgatóit.

Sirman Ferenc szakállamtitkár ünnepi felszólalásában elmondta, hogy mintegy 15 000 család él ma Magyarországon dísznövénytermesztésből. A mezőgazdaság e szakágában egy hektáron közel negyvenszer nagyobb termelési hozam érhető el, mint akár a most fontos területnek számító gabonatermesztéssel. Ennélfogva a faiskolai termesztés korlátlan lehetőségeket kínál a mezőgazdaság fejlődésében. Magyarország geológiai adottságai kiválóan alkalmasak a legkülönbözőbb jellemzőkkel bíró dísznövényfajták előállítására, ami reményt ad a jövőben arra, hogy hazánk a dísznövénytermesztés kelet-európai kereskedelmi centrumává váljon. Ehhez a termelésben résztvevők széles körű összefogására van szükség. A versenyképesség megőrzése és továbbfejlesztése termelői csoportok létrehozásával és a szakmai szervezetekben való részvétel további erősítésével valósítható meg. Mindennek érdekében tőkekoncentráció, további specializáció, illetve a kutatási eredmények nagyobb kihasználása szükséges. Mindezek elősegítésére kutatásfejlesztési célokat szolgáló hároméves program indul. A 2,5 milliárd forint összegű projekt igen nagy része fordítódik majd dísznövénykutatásra. A cél az, hogy a hagyományok megőrzése mellett a kor új kihívásainak is megfelelve fejlődhessen tovább ez a nagy reményekre jogosító mezőgazdasági ágazat.

Dr. Lévai Péter dékán szakmai megnyitójában örömmel emlékezett meg a közelmúltban Budapesten rendezett Floralia Nemzetközi Kertészeti Bemutató és Vásár magas színvonaláról, ezen belül a magyar díszfaiskolai termesztés különösen sikeres bemutatkozásáról. Elmondta, hogy a dísznövénytermesztési ágazat 1990 óta töretlenül fejlődik. Az áruk szabad áramlása miatt nagy a konkurenciája a magyar termesztőknek. A hazai összefogás jó példáját mutatja az Alföldi Faiskolások Egyesületének mai napi rendezvénye is. Bár az uniós piac átrendeződött, a hazai előállítású termékek jobbak, mint a bejövő import. A nálunk termesztett dísznövények nagy előnye, hogy helyben lehet őket hozzáigazítani a klimatikus viszonyokhoz. Fontos cél még, hogy az áruházláncokban értékesített alacsonyabb árfekvésű növények esetén is tartani kell a megszokott minőséget. Felhívta a figyelmet még arra, hogy a tevékenység nemzetközivé válása következtében fel kell készülni a román, bolgár, orosz és ukrán piac növekvő befogadóképességére. A nemzeti agrárstratégia fontos részét képezi a faiskolai termesztés fejlesztése, ami egyrészt a honos fajták előállításában, másrészt a nagy tűrőképességgel bíró fajták bevezetésében realizálódik. Zárszavában örömét fejezte ki amiatt, hogy a faiskolai termesztők kiállítással egybekötött szakmai találkozója évről évre magasabb színvonalú.

Dr. Thiesz Rezső adjunktus, a Sapientia Egyetem Kertészmérnöki Karának tanára a kar köszönetét tolmácsolta az AFE tagjai, ezen belül külön parkerdészetünk felé azért az önzetlen segítségért, amit a marosvásárhelyi arborétum létrehozása érdekében az ültetési anyaggal való ellátás terén nyújtottunk. Elmondta, hogy több száz növényből álló nagyértékű növényanyagot sikerült így begyűjteniük, amit az előkészített területen a hallgatók segítségével ültettek el. Bízik abban, hogy évek múltán a Marosvásárhelyre érkező látogatók nagy örömüket lelik a közös összefogással létrehozott arborétum látványában. „A segítségnek nemcsak a tudományos, de lelki vetületét is nagyra értékeljük.”
A gyűjtési együttműködésnek hagyományt szeretnének teremteni, s bíznak benne, hogy a következő - hasonló összefogással telepített arborétum – a Kecskeméti Főiskola arborétuma lesz.

13. Alföldi Faiskolai Nap

Szeptember 6-án immár 13. alkalommal rendezzük meg a minden évben több száz érdeklődőt vonzó Alföldi Faiskolai Napot. A rendezvénynek ez alkalommal is parkerdészetünk ad otthont (Kecskemét, Kisfái 285. Mártírok útja vége).

A házigazda Szűcs Dezső, parkerdészetünk vezetője, az Alföldi Faiskolások Egyesületének elnöke lesz.

A rendezvény fővédnöke, Sirman Ferenc szakállamtitkár, kabinetfőnök.

Szakmai megnyitót mond Dr. Lévai Péter, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Karának dékánja.

A rendezvény időpontja: 2008. szeptember 6-án 9-16 óra között.

A rendezvény résztvevői a faiskolai napok korábbi hagyományait folytatva színes, gazdag program keretében közel száz kiállító termékeivel ismerkedhetnek meg. Az Alföldi Faiskolások Egyesületének faiskolái mellett a faiskolai kellékek előállítói és forgalmazói is széles körű bemutatkozási lehetőséget kapnak.

Nyitvatartás

Hétfő 08:00 - 16:00
Kedd 08:00 - 16:00
Szerda 08:00 - 16:00
Csütörtök 08:00 - 16:00
Péntek 08:00 - 16:00
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva

ZÁRVA

Nagykereskedelmi kiszolgálás hétfőtől - péntekig 8:00 és 16:00 között

Bemutatkozó videó

Bankkártyás fizetési lehetőség is biztosított!

 

Növényvédelmi leírás

 

Fogyasztóvédelmi tájékoztatás

Szavatossági tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató

Tiltakozási jog tájékoztató
 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ.. Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom a sütik használatát.